Curtea Constituţională, mereu surprinzătoare. Cred că nimeni nu putea lua în considerare varianta ca judecătorii CCR să decidă că pragul de prezenţă de referendum de 30% se va aplica doar peste un an.
Din ceea ce se vede la ora actuală, trei scenarii sunt posibile în acest moment în contextul revizuirii Constituţiei:
1. Referendumul pentru revizuirea Constituţiei să aibă loc, aşa cum era stabilit, cândva în toamna acestui an. Şansele ca referendumul să întrunească cvorumul de 50% plus unu sunt minime spre Zero, chiar şi în condiţiile în care acesta se va organiza în 2 zile, în week-end. Nu s-a reuşit acest lucru în vara lui 2012, pe fondul polarizării masive a electoratului, cu liste falsificate şi morţi care votau. În plus, atât Traian Băsescu, dar şi PDL, PNL şi UDMR au dat semne că vor boicota referendumul aşa că demobilizarea va fi semnificativă. Şi aşa proiectul de revizuire al Constituţiei este atacat din toate părţile şi nu cred că opinia publică nu percepe acest lucru ca atare. În plus, în 2003 Constituţia a fost adoptată pe fondul unui larg consens al clasei politice şi nu este deloc cazul acum. În această situaţie, Crin Antonescu, Reformatorul şi Prezidenţiabilul USL va suferi o mare înfrângere politică. Care se va adăuga la un lung şir de eşecuri ce vor demonstra încă o dată că postura de prezidenţiabil USL nu i se potriveşte şi că nimic nu-l recomandă pentru post.
2. Referendumul pentru revizuirea Constituţiei are loc în preajma prezidenţialelor din 2014, pragul de prezenţă necesar validării este de 30% şi aceasta este adoptată. Preşedintele PNL deja a spus încă de ieri seară că cel mai probabil referendumul pentru revizuirea Legii Fundamentale va fi amânat pentru anul viitor. Practic, vrea să transforme această temă într-una de campanie care speră să domine dezbaterea politică şi să încline balanţa în mod decisiv în favoa