Schimbarea în Parlament a Codului de Procedură Penală prin modificarea legii de aplicare a acestuia şi scoaterea din sfera de acţiune a DNA a infracţiunilor vamale şi de evaziune cu un prejudiciu mai mic de 1 milion de euro dovedesc intenţia USL de lichidare a luptei anticorupţie, consideră fostul ministru al Justiţiei.
Într-o declaraţie politică postată pe blogul său, europarlamentarul Monica Macovei acuză PSD şi PNL că încearcă blocarea luptei împotriva corupţiei prin modificarea din mers, „pe uşa din dos“, a cadrului legislativ actual. Acţiunile se desfăşoară pe toate planurile: în Parlament, unde s-a discutat în aceste zile legea de aplicare a Codului de Procedură Penală, şi la Palatul Victoria, unde au fost restrânse atribuţiile Direcţiei Naţionale Anticorupţie prin ordonanţă de urgenţă, sub pretextul supraîncărcării procurorilor. „USL se grăbeşte să «cureţe» legile şi să îşi scape membrii şi prietenii de dosarele de corupţie, fraudă, spălare de bani, trafic şi alte infracţiuni“, apreciază fostul ministru al Justiţiei.
Potrivit Monicăi Macovei, parlamentarii nu au dreptul ca la discutarea legii de aplicare a Codului de Procedură Penală să încerce să modifice, adauge sau elimine texte din Codul deja adoptat. „Dar mulţi parlamentari au început să îşi bage mâinile până la coate în Legea de aplicare a Codului de Procedură Penală ca să schimbe ce nu au putut schimba în Cod, în încercarea disperată de a lega mâinile justiţiei“, apreciază europarlamentarul. Ca dovezi în acest sens, Macovei invocă amendamentele formulate de senatorul PNL Tudor Chiuariu şi deputatul PSD Florin Iordache.
Chiuariu a depus o propunere, adoptată de Senat, în sensul transferării deciziei de trimitere în judecată a unei persoane cercetate de la procuror la judecătorul de cameră preliminară. În acest caz, judecătorului i-ar fi revenit nu doar misiunea de a verifica legalitat