Număr record de pacienţi muşcaţi de căpuşe la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Suceava, unde, în ultimele zece zile, nu mai puţin de 200 de persoane au solicitat asistenţă medicală după ce au găsit pe corp astfel de insecte parazite. Medicul urgentist Tiberius Brădăţan a informat că, zilnic, aproximativ 20 de suceveni cer îngrijiri medicale din acest motiv, oamenii temându-se în special de boala Lyme, care poate fi contractată în urma muşcăturii de căpuşe. Printre pacienţi, care provin atât de la ţară, cât şi de la oraş, se regăsesc şi foarte mulţi copii, inclusiv sugari.
Cu o avalanşă de pacienţi muşcaţi de căpuşe se confruntă şi celelalte spitale din judeţ, iar medicii spun că această situaţie este fără precedent. Asemenea cazuri s-au înregistrat în număr mai mare de anul trecut, însă evidenţele statistice arată că recordul din 2012, de 800 de prezentări la toate spitalele din judeţ, pe tot parcursul sezonului cald, a fost demult depăşit.
Specialiştii DSP spun că statisticile din 2013 şi 2012 referitoare la pacienţii cu boală Lyme sunt îngrijorătoare
În 2012, 37 dintre cele 800 de persoane cu muşcături de căpuşe au fost internate, deoarece erau suspecte de boala Lyme, transmisă de aceste insecte parazite. Investigaţiile ulterioare au confirmat diagnosticul în 17 cazuri, şase din mediul urban şi 11 din mediul rural. Pe grupe de vârstă, situaţia bolnavilor de Lyme a fost următoarea: câte un caz la grupele de vârstă 5-9 ani, 20-24 de ani şi 75-84 de ani, câte două cazuri la grupele de vârstă 10-14 ani şi 35-44 de ani, câte trei cazuri la grupele de vârstă 25-34 de ani şi 45-54 de ani şi patru cazuri la grupa de vârstă 55-64 de ani.
Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică spun că statisticile din 2012 şi 2013 referitoare la pacienţii cu boală Lyme sunt îngrijorătoare, având în vedere că în anii anteriori astfel d