Preţul gazului în România va fi dictat, din 2014, în totalitate de Gazprom, ca efect al liberalizării preţurilor la gaze, susţine Ionel Borş - country manager al ArcelorMittal Galaţi.
"Ordonanţa de liberalizare a preţului gazelor nu a ţinut cont de un lucru esenţial: România are două surse de interconectare a gazelor: 70% avem producţie proprie, iar 30% depindem de import. Cam 32-33 de MW importăm, din 104-105 consum total în România. Ce se întâmplă după 2014 cu gazul din România? Preţul va fi dictat totalmente de Gazprom, iar România importă doar 2% din totalul importat de Europa, deci o cantitate foarte mică, şi devine neinteresant pentru Gazprom să dea vreo facilitate. La asta se adaugă situaţiile politice de la noi. După 2014 vom depinde totalmente de Gazprom'', a declarat Ionel Borş, citat de Agerpres.
Potrivit calendarului de liberalizare, în ceea ce priveşte preţul pentru gaze naturale pentru consumatorii casnici, prima majorare va fi realizată la 1 iulie 2013, când preţul reglementat va creşte cu 8%, iar cea de-a doua la 1 octombrie, când acesta va urca cu două procente
Directorul ArcelorMittal Galaţi a atras atenţia asupra faptului că România nu a făcut nimic pentru a avea o sursă alternativă de gaze în condiţiile în care Nabucco, gazele de şist sau gazele din Marea Neagră sunt "o fata morgana", ele putând fi accesate abia în jurul anilor 2020 - 2025.
Reprezentantul ArcelorMittal Galaţi a subliniat că România trebuie să găsească o alternativă la Gazprom, pentru că este "mai periculos ce se va întâmpla după 2014" iar problema liberalizării preţului la gaze va putea fi rezolvată numai dacă se va lucra în echipă Guvern - patronate. "Altfel, vom da vina unul pe celălalt. Ni s-a impus cumva toată treaba asta şi trebuie să o rezolvăm cumva. Noi am mers cu două scheme, care au fost verificate de avocaţi şi sunt în armonie cu legislaţia şi a