În prima jumătate din penultima şedinţă a săptămânii s-a remarcat o creştere a nivelului de optimism al investitorilor, el fiind reflectat de ascensiunea cotaţiilor. Revenirea în zona "verde" a fost condusă încă de miercuri de evoluţia indicelui american Dow Jones, pentru ca joi aprecierile să se generalizeze. Optimismul se observa şi în nivelul de lichiditate, la ora 16.45 fiind înregistrate peste 2000 de contracte, cu o valoare de 20,6 milioane lei. Doar jumătate dintre acestea erau însă efectul speculaţiilor realizate direct pe piaţă, restul de 1000 rezultând în urma închiderilor poziţiilor rămase deschise pe derivatele SIBGOLD şi SIBGOLD_RON iunie, după scadenţa de miercuri.
Cea mai mare parte a numărului de contracte încheiate strict pe piaţă provenea din speculaţiile de pe segmentul indici, jucătorii fiind consecvenţi. Simbolul DEDJIA_RON septembrie se remarca prin 629 de contracte. Deşi a testat la începutul zilei şi teritoriul negativ, cotaţia indicelui creştea după şapte ore de la deschidere cu 109 puncte, la 14.954 de puncte. Aprecierea era susţinută şi de piaţa futures americană, unde preţurile creşteau, după ce rapoartele economice au indicat că, în mai, cheltuielile de consum şi-au revenit, precum şi că mai puţini americani decât se estima au completat cereri de ajutor de şomaj săptămâna trecută.
Pe piaţa aurului se înregistrau 145 pe contracte SIBGOLD pe scadenţa august, simbolul menţionat aflându-se pe locul secund. Preţul unciei creştea cu 10,7 dolari, la un nivel de 1233,4 USD/uncie. Tot în aria derivate pe mărfuri se mai observau şi 30 de contracte SIBGOLD_RON august. Raportat la acest produs, cu mărimea de 10 uncii, preţul metalului nobil creştea cu 5,3 dolari, la 1229,2 USD. Aurul se aprecia şi pe plan extern, urcând pentru prima dată în patru zile la New York. Futures-ul pe aur din SUA a pierdut 23% de la începutul lunii aprilie, în