Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, afirmă că nu se opune demilitarizării Cetăţii Aradului, în vederea reabilitării şi intrării în circuitul turistic internaţional, iar negocierile cu administraţia locală vor fi reluate pentru iniţierea unei noi hotărâri de Guvern.
Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşă, s-a referit, joi, la Arad, unde s-a aflat pentru ceremonia de primire a celor 500 de militari reveniţi după o misiune în Afganistan, la Cetatea Aradului, în care se află o bază militară, afirmând că nu se opune demilitarizării acesteia.
"Nu mă opun acestui proiect al administraţiei locale de a reabilita cetatea, este un monument istoric şi nici mie nu-mi place cum arată acum interiorul şi cred că şi zidurile exterioare arată la fel. Am purtat o discuţie cu domnul primar (Gheorghe Falcă - n.r.) şi la minister, o să renegociem acele condiţii din hotărârea de Guvern existentă şi care expiră în acest an şi vom iniţia altă hotărâre de Guvern, care să permită până la urmă predarea acestei cetăţi către Consiliul Municipal. Sigur, cu condiţia ca acea bază militară în care trebuie să mutăm noi batalionul din Arad să fie amenajată", a declarat ministrul.
Duşa a spus că transferul cetăţii va avea loc pe măsură ce se finalizează lucrările la baza militară din cartierul Gai, dezafectată, pe care Primăria Arad trebuie să o modernizeze cu fonduri proprii.
"Negocierile se pot realiza foarte repede. Ne referim la cum va arăta viitoarea bază şi la construirea unui poligon militar", a spus ministrul.
Autorităţile arădene încearcă de peste 22 de ani să obţină demilitarizarea cetăţii şi introducerea în circuitul turistic internaţional, însă abia în 2010 Guvernul a aprobat un proiect în acest sens.
În 25 martie 2010, ministrul Apărării de atunci Gabriel Oprea a semnat, la Arad, alături de primarul Gheorghe Falcă, un protocol de predare a