Republica Moldova ar putea obţine accesul liberalizat pe piaţa UE în anumite condiţii. Specialiştii spun că acordul negociat are avantaje şi dezavantaje, dar au fost prevăzute termene de tranziţie suficiente pentru ca producătorii noştri să se pregătească pentru a face faţă concurenţei.
Proiectul Acordului de Liber Schimb cu UE şi condiţiile accesului agenţilor economici de la noi pe piaţa comunitare şi a celor din Europa în Moldova au fost discutate ieri, cu uşile închise, la Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe.
Potrivit unui document distribuit deputaţilor, în cazul semnării Acordului de Liber Schimb, produsele şi mărfurile moldoveneşti vor putea fi exportate pe piaţa UE, în limitele unor norme stabilite de negociatori. „Bruxelles-ul are două condiţii: un indicator de monitorizare, astfel încât să nu facem reexport. De exemplu, vom exporta ouă şi carne fără taxe într-o anumită cantitate, fixată în acord. Putem însă vinde mai mult după ce experţii europeni stabilesc că producţia este a noastră. A doua condiţie - preţul în domeniu. Pe anumite tipuri de produse, care au un preţ mult mai mic decât cele din UE şi depăşesc cota stabilită va exista o taxă agricolă. O politică de protejare a pieţii a celor din Uniunea Europeană ca să nu mergem noi cu preţuri de dumping“, a explicat Veaceslav Ioniţă, preşedintele comisiei economie.
CONDIŢIILE CHIŞINĂULUI
La import, la capitolele importante pentru noi, ca textilele, mobila, materialele de construcţie, precum şi toate produsele agricole şi băuturile alcoolice, partea moldovească a cerut termene de tranziţie, de la trei la zece ani, în care Chişinăul va stabili taxe pentru mărfurile din UE, după care, la un moment dat, va trebui să deschidă piaţa. „Este o perioadă în care noi ne vom proteja piaţa, iar în acest răstimp agenţii economici de la noi vor trebui să-şi îmbunătăţească produsele astf