Pirotehniştii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea au ajuns în poligonul de la Năneşti, ieri, pentru a distruge muniţia adunată în ultima vreme de pe raza judeţului Vrancea. În total au fost distruse 43 de elemente de muniţie, rămase neexplodate de pe vremea conflictelor armate. Este vorba despre 28 proiectile explozive şi perforante de calibre diferite, respectiv 76, 100 şi 152 milimetri, 8 focoase şi 7 lovituri aruncător de calibru 82 şi 120 milimetri.
„Astfel de misiuni sunt frecvent întâlnite în judeţul nostru, numai în cursul lunii trecute a acestui an echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea desfăşurând 13 acţiuni de asanare. Ultima misiune de acest gen a avut loc chiar în cursul zilei de astăzi (ieri-n.r.), când un lucrător al unei societăţi comerciale din municipiul Focşani cu domeniul de acti-vitate colectarea deşeurilor feroase şi neferoase a găsit un proiectil exploziv de calibru 100 milimetri şi unul perforant de calibru 76 milimetri în timpul procesului de sortare a fierului vechi”, a explicat locotenent Cristina Duţă, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea.
În ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile pot fi încă active şi manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii. Cetăţenii care găsesc elemente de muniţie nu trebuie să le atingă, nici să le ridice şi nici să le transporte în alte locuri. De asemenea, este interzisă comercializarea lor prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase, topirea elementelor metalice ale muniţiilor, tăierea acestora cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură ori folosirea muniţiilor pentru improvizarea diverselor unelte.
Neutralizarea şi distrugerea muniţiilor se execută numai de către specialiştii pirotehnişti, care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune periculoasă.
@N_