Cel mai mare producător de energie din ţara noastră, compania Hidroelectrica, a ieşit din insolvenţă în urma deciziei luate de Tribunalul din Bucureşti, după aceasta putând începe privatizarea companiei de stat. Ieşirea din insolvenţă a celui mai mare producător de energie local a fost confirmată de Remus Borza, reprezentantul judiciar, care a precizat că în primele cinci luni din 2013 compania a înregistrat un profit record, de 380 milioane de lei şi se aşteaptă la un profit de 434 milioane de lei pentru anul acesta. De asemenea, Remus Borza a menţionat că planul de reorganizare al companiei, care viza disponibilizarea a peste 300 de angajaţi, va continua.
Prin urmare, sucursalele Hidroelectrica de la Târgu-Jiu, Caransebeş, Oradea, Sibiu, Sebeş şi Buzău vor fi desfiinţate, iar cele 158 de microhidrocentrale ale companiei vor fi scoase la vânzare.
Comasarea sucursalelor va conduce la o mai mare competitivitate a producătorului deenergie prin reducerea costurilor de exploatare şi va garanta o profitabilitate crescută a societăţii în contextul evoluţiei descrescătoare a preţului megawatt-ului în piaţă pe fondul creşterii producţiei de energie electrice în România şi a scăderii consumului. Hidroelectrica Buzău va fi încadrată la Curtea de Argeş.
În 2012, doar 2,67 la sută din energia produsă a aparţinut sucursalei de la Buzău a Hidroelectrica, care a livrat o cantitate de 314.677,16 MWh, la un cost mediu unitar 384,60 lei/MWh. În condiţiile în care Curtea de Argeş va fi comasată cu Sucursala Buzău, se aşteaptă ca puterea electrică instalată să ajungă la un procent de 11,51 la sută.
Între lunile iunie şi septembrie, compania scoate la licitaţie 88 de microhidrocentrale din totalul celor 160 deţinute la nivelul întregii ţări. În judeţul Buzău vor fi date spre cumpărare microhidrocentralele Chiojd 1 şi 2, Chiod