Un volumaş de buzunar, de o sută de pagini fix, îţi pune jar sub tălpi, te ispiteşte să porneşti la drum, să vezi locuri depărtate: „Călătorie în jurul fiinţei tale” de Rodica Lăzărescu se compune din fulguraţii încântătoare: impresiile unei călătoare a cărei fantezie lucrează prodigios, antrenează cam instantaneu erudiţia şi te răsfaţă peste măsură.
Rodica Lăzărescu a călătorit mult, de la Meteora la Stockholm, de la Toledo la Istanbul, din Valea Regilor în St. Andrews din Scoţia. Fiece loc aduce sufletului încântare şi minţii bucurie. Nu este o călătoare flămândă, nici una grăbită, îşi ia răgaz să vadă în adâncime, reflecţia o duce spre cărţi, ele oglindesc altfel aceleaşi locuri. Şi intuieşte că locurile se impregnează de privirile celor ce le-au contemplat.
Astfel, panorama oraşului Lugano o trimite la Hermann Hesse care asocia cândva ţinutul cu paradisul, Garmisch-Partenkirchen îi dezvăluie sufletul neobişnuit şi faptul că Michael Ende, autorul unei cărţi fabuloase – „Poveste fără sfârşit”, s-a născut aici. Vizitând abaţia Melk, unde gloria Crucii este dublată de gloria Cărţii, gândul o duce la romanul „Numele trandafirului”, datorită bibliotecii-labirint, şi mai ales la personajul Adso din Melk.
Notaţiile surprind spiritul locului, ca în Lugano: „o localitate cu temperament italian, dar cu precizie de ceas elveţian”. Alteori, un îndemn insistă asupra stranietăţii: „Bucură-te, eşti în Bergen, în lumina caldă, blândă a soarelui de la ora zece noaptea!”. La Coimbra, face un pelerinaj la templul culturii, ca să afle povestea liliecilor puşi noaptea la treabă ca să cureţe de insecte locul, protejând astfel cele peste 250.000 de volume.
Clişeele turistice au tratament preferenţial, aşa cum oferă descrierea Olandei, pornind de la un loc comun – căruia îi urmează îndată comentariul plin de blândă ironie: „«Lumea este creată de Dumnezeu, da