Pentru o infrastructură acceptabilă în sistemul medical este nevoie de miliarde de euro, bani pe care România nu-i are, tranşează ministrul de resort Eugen Nicolăescu situaţia confuză din sistemul medical românesc.
„E nevoie de multe miliarde de euro pentru a avea o infrastructură la nivel acceptabil, România nu poate să-şi permită aşa ceva (. ..) ăştia sunt banii pe care îi are România, alţi bani nu avem de unde să aducem. Sigur, noi vom încerca şi vom face toate eforturile ca banii din sănătate să fie utilizaţi cât mai chibzuit, să fie feriţi de fraude.“
Eugen Nicolăescu a anunţat ieri la evenimentul Mediafax Talks About Health Reform că săptămâna viitoare va fi lansat în dezbatare publică proiectul de lege privind statutul spitalelor private, dar şi proiectul de lege privind salarizarea personalului medical, urmând ca la mijlocul lunii iulie să devină publică şi „o formă de provocare la discuţii a pachetului de bază“.
„Începutul toamnei ar trebui să ne găsească cu toate problemele aprobate“, a spus Nicolăescu.
Ministrul liberal al sănătăţii, aflat la al doilea mandat, a anunţat la scurt timp de la preluarea funcţiei că doreşte să implementeze unele modificări cu efect rapid în locul unei noi legi aşa cum intenţionau predecesorii săi.
Ministrul s-a achitat de promisiune, săptămâna trecută când a fost lansat în dezbatere publică un proiect legislativ în domeniul malpraxisului (eroare medicală), care va fi urmat de cel al statutului spitalelor, de cel al salarizării personalului medical şi de pachetul de servicii de bază.
Propunerile din legea malpraxisului prevăd o procedura obligatorie de soluţionare amiabilă înainte de alte demersuri juridice (care până acum nu era obligatorie), obligativitartea societăţii de asigurări de a suporta plata experţilor care decid dacă a fost sau nu vorba despre malpraxis dar şi posibilita