România a încheiat cu succes cel de-al doilea acord stand-by cu Fondul Monetar Internaţional, dar creşterea este slabă şi riscurile pentru economie încă există, a declarat directorul adjunct al FMI, Nemat Shafik, după închiderea de către board-ul FMI a evaluărilor a şaptea şi a opta privind stadiul îndeplinirii condiţionalităţilor din Memorandumul de Politici Economice şi Financiare.
„România a încheiat cu succes cel de-al doilea acord stand-by cu Fondul. Economia s-a stabilizat. Inflaţia de bază rămâne scăzută, iar balanţele fiscală şi a contului curent sunt sustenabile. Totuşi, creşterea este slabă şi există riscuri de regres. Reformele structurale sunt critice pentru realizarea potenţialului de creştere al României şi pentru crearea de locuri de muncă, în timp ce continuarea disciplinei financiare este esenţială pentru ancorarea stabilităţii macroeconomice“, a spus Nemat Shafik, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.
Oficialul FMI a precizat că ajustarea fiscală semnficativă de după 2009 a permis României să iasă în iunie din procedura de deficit excesiv a UE şi a apreciat că intenţia Guvernului de a reduce pe mai departe deficitul structural într-un ritm moderat pentru a atinge obiectivul pe termen mediu este una potrivită.
„Cadrul bugetar va beneficia de pe urma stabilirii unui sistem de control eficient al angajamentelor şi a unei prioritizări a investiţiilor publice care ar ajuta la evitarea reapariţiei arieratelor. De asemenea, este nevoie de reforma administraţiei fiscale şi a sistemului medical, precum şi de măsuri pentru lărgirea bazei de impozitare“, a adăugat Shafik.
Directorul adjunct al FMI a atras atenţia că reforma Energiei şi Transporturilor, precum şi a companiilor de stat nu a fost încheiată. „Autorităţile au început să ridice gradual preţurile la gaz şi la electricitate şi să formeze o piaţă