Agricultura arădeană este pusă în pericol de prospecţiunile gazelor de şist, spun ecologiştii. Mii de sonde, ţevi de toate dimensiunile vor apărea pe terenurile fertile, iar pământul va fi practic imposibil de lucrat, mai afirmă ei. Mai multe persoane au tras un semnal de alarmă în acest domeniu. Prefectul judeţului Arad a avut o întâlnire cu reprezentanţii a două firme care vor efectua prospecţiuni. Deşi în autorizaţiile lor nu scrie cu exactitate despre gaze de şist, dacă vor fi găsite rezerve, ele vor fi exploatate.
România, pionierul Europei
Europa nu exploatează gazele de şist. Franţa s-a opus încă de anul trecut exploatării, iar Germania nici nu se gândeşte să accepte vreodată. La fel au procedat şi bulgarii, care au spus că nu vor independenţă energetice prin acest procedeu. În România, urmează să înceapă testele, pentru ca specialiştii să stabilească cu exactitate natura zăcămintelor. Dacă va fi găsit un important zăcământ de gaze, companiile care explorează terenurilor vor trece la exploatarea acestuia, însă proprietarii terenurilor vor fi despăgubiţi la preţurile stabilite de lege, care sunt mult mai mici decât cele ale pieţei. Dar existenţa acestor gaze de şist în vestul ţării nu înseamnă scăderea preţului la gaze în România, pentru că, spun specialiştii, preţul gazelor a fost stabilit de către Uniunea Europeană.
În Câmpia de Vest, pare a exista un zăcământ care ar ajunge, spun unii, trei ani de zile, iar optimiştii, o sută de ani. Însă nimeni nu ştie cu exactitate acest lucru până nu vor începe prospecţiunile. „La gaz, dacă au fost accidente cu o ţeavă spartă, fisurată, să nu uităm, gazul metan a ieşit nu numai prin pământ, şi a trecut şi prin betoane. Aţi văzut în filmele care s-au prezentat că se dă drumul la apa de la chiuvetă şi iese flacăra cât casa. Nu se poate! Se folosesc foarte multe substanţe chimice. Sunt în jur de 390 de su