Parlamentul de la Chişinău a votat în primă lectură proiectul de lege pentru ratificarea Tratatului între Republica Moldova şi România cu privire la regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră.
Ratificarea tratatului nu a fost susţinută de către deputaţii comunişti şi liberalii lui Mihai Ghimpu, potrivit IPN.
Potrivit autorilor proiectului, ratificarea tratatului este necesară pentru procesul de liberalizare a regimului de vize cu UE. Tratatul prevede că cele două părţi semnatare vor crea o comisie mixtă pentru verificarea frontierei de stat şi întreţinerea semnelor de frontieră. Fiecare parte semnatară va numi în comisie un preşedinte şi trei membri. Comisia urmează, din 5 în 5 ani, să efectueze măsurări şi verificări ale frontierei. Începând cu anul viitor intrării în vigoare a tratatului, se va efectua verificarea în comun a frontierei de stat, care se va finaliza cu întocmirea unor noi documente de demarcare.
Tratatul a fost semnat la 8 noiembrie 2010 la Bucureşti. Din partea Moldovei a semnat premierul de atunci, Vlad Filat. Deputaţii comunişti şi liberalii conduşi de Mihai Ghimpu au spus că un premier nu avea voie să semneze un tratat interstatal, această prerogativă revenindu-i şefului statului. Liderul liberalilor a spus că va sesiza Curtea Constituţională după votul din Parlament.
Parlamentul a votat în prima lectură şi pentru ratificarea Acordului dintre Moldova şi România privind colaborarea în domeniul militar. Comuniştii s-au expus împotriva acestui acord şi au părăsit sala de şedinţe cu intenţia de a lăsa plenul fără cvorum. Cu toate acestea, după ce comuniştii au plecat, preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a declarat că în sală sunt exact 51 de deputaţi, iar şedinţa a continuat, proiectul de lege pentru ratificarea acordului fiind votat.