Fondul Monetar International (FMI) a anuntat, miercuri noapte, incheierea cu succes a acordului de tip stand-by cu Romania, lucru ce deschide calea catre semnarea unei noi intelegeri, care ne-ar aduce stabilitatea in fata socurilor externe si imprumuturi mai ieftine.
Starea economica a Romaniei s-a imbunatatit in ultima perioada si datorita intelegerii cu institutia financiara internationala, insa tara noastra inca mai are multe riscuri de infruntat, considera analistii consultati de Ziare.com.
"In continuare, bancile sunt dependente de finantarea din zona euro, iar nivelul datoriei externe este ridicat, lucruri care confirma vulnerabilitatea tarii fata de schimbarile negative ce ar putea avea loc pe pietele financiare internationale, dovada fiind deprecierea leului din ultimele saptamani", a apreciat William Jackson, economist pentru pietele emergente la Capital Economics, pentru Ziare.com.
Avantajele unui nou acord cu FMI
In conditiile in care economia Romaniei este inca vulnerabila si nu da semne de un avans solid, analistii sustin ca un acord cu FMI ar fi extrem de util, din urmatoarele motive:
- va oferi o plasa de siguranta din punct de vedere financiar atunci cand vor exista socuri externe, care vor impinge in jos moneda nationala si va fi o ancora pentru reforme, care vor ajuta la imbunatatirea mediului de afaceri al tarii si va face economia mai competitiva pe termen mediu, mentioneaza William Jackson.
- ne poate feri de problemele mari care ar putea veni din partea Europei aflata in recesiune, puncteaza si analistul Radu Ciufu.
In comunicatul postat pe site-ul institutiei, directorul adjunct al FMI, Nemat Shafik, avertizeaza ca avansul economic este slab si exista riscuri de regres.
"Reformele structurale sunt critice pentru realizarea potentialului de crestere al