Pot fi produsele locale româneşti transportate peste mări şi ţări? Produse de calitate, având marca pământului românesc, precum roşiile, nucile, trufele, varietăţi de paste, brânzeturi, pot trece dincolo de graniţele ţării?
Vă voi povesti, de această dată, despre legătura dintre tradiţie şi modernitate, cu un strop de magie culinară.
Cocoş de Conteşti à la Cuvée Charlotte
Vă mai aduceţi aminte dimineţile din curtea bunicilor? La răsăritul soarelui venea şi “ceasul deşteptător”, cu precizie, cocoşul ce anunţa zorii zilei bucurându-se apoi de razele soarelui alături de suratele sale. Şi înainte ca bunicii să alerge după voi pentru a vă aduce în casă, seara, la apus, cocoşul îşi făcea datoria şi aduna găinile pe înserat. Cu frumosul lui penaj, domina curtea şi era gardianul timpului. Aşa se întâmplă şi astăzi la sate.
Aceleaşi amintiri le împărtăşesc şi eu. Dar, mai mult decât atât, cocoşul este una dintre delicatesele gastronomiei franţuzeşti. Dacă ne gândim la reţeta Coq au Chambertin, pentru ocazii speciale, este una dintre cele care au consacrat bucătăria franţuzească. Cocoşul reprezintă rezistenţa şi curajul francezilor. Este simbolul unei Franţe cu rădăcini ţărăneşti, mândră, curajoasă şi prosperă. Cocoşul nu este simbolul oficial al Republicii Franceze, însă are o conotaţie puternică în memoria colectivă, mai ales în sport.
Provocarea la care vreau să vă invit de această dată este de a prelua savoir-faire-ul de la marii clasici ai bucătăriei franţuzeşti pentru realizarea reţetei cu produse româneşti. Astfel, am ales unul dintre cei mai frumoşi cocoşi româneşti, crescut în aer liber, în curtea de la Conteşti, hrănit cu porumbul cultivat de ţărani. Aici, totul este altfel, departe de agitaţia oraşului, aerul este mai curat, îngrăşămintele sunt naturale şi legumele, proaspete.
Pentru a-i face ci