Perioada comunistă a însemnat cenzură şi limitare pentru majoritatea scriitorilor vremii. Cu toatea astea însă, au existat şi câţiva care au preferat să facă şi compromisuri pentru a-şi publica măcar o parte dintre opere. Alţii, au fost transformaţi cu totul de presiunea propagandistică, câţiva devenind chiar scriitorii care aveau numai cuvinte de laudă despre liderii comunişti Nicolae şi Elena Ceauşescu.
Adrian Păunescu a fost unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi din perioada comunistă şi omul care a reuşit să devină idolul unei întregi generaţii. A înfiinţat Cenaclul Flacăra şi odată cu trecerea timpului a început să adune oameni din toate colţurile ţării, mutându-se treptat din săli pe stadioane luate cu asalt de oameni.
A fost un apropiat al puterii comuniste şi a lăudat-o, dar şi criticat-o în nenumărate rânduri. Într-o noapte de februarie 1986, marele poet Adrian Păunescu scria pentru dictatorul Nicolae Ceauşecu: "atât de tânăr, atât de curajos, atât de lucid, atât de realist". Aceste rânduri au fost apărut în paginile ziarului Cotidianul în anul 2008, atunci când au stârnit o adevărată avalanşă mediatică.
Eugen Barbu, comunist convins
Un alt exemplu de scriitor dedicat regimului soţilor Ceauşescu este chiar Eugen Barbu. Membru corespondent al Academiei Române, director de reviste, jurnalist, pamfletar, polemist, publicist, romancier, scenarist, Barbu a ocupat mai multe poziţii în Partidul Comunist Român (PCR) declarându-se încă de tânăr comunist.
Scriitorii ieşeni, oripilaţi de colegii de breaslă
Câţiva poeţi ieşeni au reuşit să-şi oripileze colegii de breaslă în anii 1970-1980 prin convingerea şi intensitatea cu care "se infiltrau" în presa şi literatura vremii cu scrieri închinate cuplului prezidenţial.
O armată au început să lucreze la începutul anilor 1970 la crearea cultului personalităţii lui Nicolae Ceauşescu. S