În Penitenciarul Găeşti, în momentul de faţă sunt în derulare două cursuri de calificare în meseriile de frizer şi legumicultor, de care beneficiază 31 de deţinuţi, cursuri organizate în baza proiectului “Tranziţia spre libertate prin Centre Regionale de Incluziune Socială”.
“Proiectul este coordonat de asociaţia C.R.E.D. (Centrul Român pentru Educaţie şi Dezvoltare Umană) şi are ca parteneri implicaţi în derularea lui: asociaţia A.R.P.E.G.E. – Action Reparatrice prestation et guidance educative din Belgia; Asociaţia Kelsen din Baia Mare; Penitenciarul Galaţi; Penitenciarul Ploieşti; Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba lulia; High: Five din Danemarca şi Fundaţia de Îngrijiri Comunitare din Bucureşti”, a declarat comisar şef de penitenciare Gheorghe Anghel, director Penitenciarul Găeşti.
“Ca obiective specifice vizate în cadrul proiectului se numără creşterea abilităţilor de inserţie a deţinuţilor în comunitate şi pe piaţa muncii prin realizarea de programe integrate de pregătire pentru liberare, cum ar fi aceste cursuri de calificare, informari în legătură cu piaţa muncii, consiliere şi orientare cu privire la găsirea unui loc de muncă; creşterea implicării comunităţii în susţinerea procesului de inserţie socială a deţinuţilor prin: crearea unor centre regionale de inpenitenciar şi comunitate.
Cursul de legumicultură, la cluziune socială, servicii de asistenţă socială şi consiliere psihologică pentru tranziţia între care au fost înscrişi 17 deţinuţi, s-a finalizat vineri, 21 iunie, după susţinerea de către participanţi a examenului final de absolvire, iar cel de frizer se va finaliza peste două săptămâni.
Participarea persoanelor private de libertate la cursuri de calificare şi recalificare, precum şi la celelalte activităţi de reintegrare socială constituie o componentă importantă a normalizării şi încurajează, stimulează independenţa şi resp