Numarul persoanelor muscate de capuse a crescut in ultimele zile, surprinzator. De vina ar fi vremea, presupun cadrele medicale, care cred ca inmultirea acestor insecte ar fi fost favorizata de conditiile meteorologice din ultima luna, de umiditatea si temperaturile ridicate.
In aceste conditii, mai mult de 40 de persoane au trecut pragul Unitatii de Primire a Urgentelor (UPU) din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta „Mavromati”, in ultima saptamana, cerand sprijinul cadrelor medicale dupa muscaturile de capuse. Este vorba atat de persoane din mediul rural, cat si de persoane care locuiesc in municipiul Botosani.
„Probabil temperaturile ridicate au dus la cresterea numarului de capuse. In aceasta perioada a anului am avut multe cazuri si anul trecut. Cei care ies la iarba verde ar trebui sa isi ia masuri de precautie pentru a evita astfel de probleme. Pacientii ajunsi la UPU au primit in prima faza ingrijiri medicale la noi, dar tratamentul de specialitate a fost acordat la Sectia de Boli Infectioase”, a declarat medicul Petrica Radauceanu, seful UPU Botosani.
De la an la an sunt tot mai multe prezentarile la tratament pentru muscaturi de insecte. Anul trecut pe vremea aceasta, medicii botosaneni vorbeau, de asemenea, de o crestere a numarului de pacienti muscati de capuse. „Au fost mai multe prezentari ca in oricare din verile trecute”, spuneau atunci epidemiologii.
In 2013, medicii sustin, iar, ca ar fi o crestere fata de anii precedenti. Ei pun aceasta situatie si pe seama faptului ca in timp ce, cu ani in urma, multe persoane muscate de capuse nu se prezentau la cabinetele medicale, acum teama de boala Lyme, cunoscuta si sub denumirea de borelioza, ii face sa nu mai ignore astfel de intepaturi.
Desi cadrele medicale recomanda celor muscati de capuse sa se adreseze cabinetelor pentru tratament de specialitate, pe de alta parte consi