Statele europene mari îşi pregătesc bugetele pe termen lung. Germania, deşi şi-a mărit pentru anul acestea deficitul cu aproape zece miliarde de euro, estimează că îşi va atinge ţintele anul viitor şi că în 2015 chiar nu va mai face niciun împrumut net. Pe de altă parte, tot miercuri, Marea Britanie a aplicat o altă strategie: a redus cheltuielile cu 11,5 miliarde de lire. Franţa a promis şi ea să facă economii.
Cu trei luni înainte de alegerile generale, cabinetul Angelei Merkel este darnic. În primul rând, Berlinul a înfiinţat un fond de ajutor pentru victimele inundaţiilor fără precedent din Germania din aceste luni.
Suma alocată este de opt miliarde de euro, ceea ce ar urma să crească deficitul pe acest an până la 25,1 miliarde de euro. Şi totuşi, pentru 2014, deficitul bugetar ar urma să se reducă, potrivit estimărilor, până la 6,2 miliarde de euro, nivelul minim al ultimilor 40 de ani. Cel puţin aşa susţine ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble.
O estimare precedentă indica dublul acestei sume, dar cifra a fost revizuită în scădere datorită avantajelor aduse de dobânda scăzută la care se împrumută Germania de pe pieţe, relatează „Le Monde”.
Costul Germaniei la aceste împrumuturi este mult mai mic decât restul partenerilor europeni – aceasta deoarece investitorii preferă să investească în valori sigure precum obligaţiunile germane. Iar fenomenul duce la o scădere accelerată a ratei dobânzii.
Numai din acest motiv, Germaniei i-au intrat la buget încă 80 de miliarde de euro de la începutul crizei. Cu alte cuvinte, lipsa încrederii investitorilor în statele din sudul Europei a adus profituri Berlinului, reiese dintr-un raport al Institutului pentru Economie Mondială, citat de Bloomberg.
În ansamblu, în perioada 2010-2017, nivelul cu care vor creşte cheltuielile statului german va fi de 1,5%, indică acelaşi ministru de Fin