Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, a finanţat IMM-urile din ţară care şi-au dovedit sustenabilitatea. Activitatea pe piaţă, vechimea, numărul angajaţilor, cifra de afaceri, toate acestea au contat în accesarea finanţărilor europene, cu ajutorul cărora firmele au reuşit să lanseze proiecte sau să-şi achiziţioneze utilaje pentru a-şi dezvolta afacerea şi, implicit, pentru a absorbi personal de pe piaţa forţei de muncă. În judeţul Hunedoara, din regiunea Vest, 20 de IMM-uri au semnat acorduri de finanţare. Vorbim de firme puternice, cu stabilitate pe piaţă. Din păcate, dintre cele 20 doar 3 au activitate în Valea Jiului. Restul au sediul în Deva sau Hunedoara. Semn că Valea Jiului încă nu este o zonă cu atractivitate industrială.
ADR a preluat contractele de finanţare
Majoritatea contractelor de finanţare au fost semnate între anii 2009-2012. A fost o perioadă nefastă, în care criza şi-a pus amprenta asupra economiei, însă a fost şi perioada accesărilor fondurilor europene şi demarării proiectelor infrastructurale. Vom vedea că majoritatea firmelor din judeţ, care au beneficiat de finanţare, activează în domeniul construcţiilor. După ce finanţările au început să vină, aceste firme au reuşit să rămână pe linia de plutire şi chiar să-şi extindă activitatea şi să crească numărul contractelor.
În baza HG nr. 47/ 2013 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei şi a Ordinului Ministrului Economiei nr. 89/ 2013, în vederea preluării de către Agenţiile de Dezvoltare Regională (ADR) a atribuţiilor delegate de OI IMM pentru POS CCE, contractele de finanţare semnate între beneficiari şi fostul Organism Intermediar pentru IMM au fost predate către Agenţiile de Dezvoltare Regionale.
Beneficiarii, ai căror proiecte au fost deja predate ş