Vrancea are o resursă de 366 milioane metri cubi de apă utilizabilă, au anunţat oficialii Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea la şedinţa Colegiului Prefectural organizată ieri la Prefectură. Directorul SGA, Ştefania Fotache, a prezentat o informare despre alimentarea cu apă, canalizarea şi epurarea apelor uzate la nivelul localităţilor judeţului care arată diferenţele faţă de locuitorii celorlalte state ale Uniunii Europene.
Astfel, dacă resursa de apă utilizabilă a judeţului este de 366 milioane metri cubi, în 2012 s-a exploatat o cantitate puţin mai mare de 10 milioane metri cubi. Cea mai mare resursă de apă este la suprafaţă, respectiv 210 milioane metri cubi. Raportul SGA prezentat ieri arată că, în 2012, consumul de apă potabilă a fost de 36,48 metri cubi pentru fiecare locuitor din statistica judeţului. SGA arată că s-a exploatat un volum de 10.105,3 mii metri cubi de apă din surse de apă subterană iar din surse de suprafaţă un volum de 56,1 mii metri cubi, adică un total de 10.161,4 mii metri cubi de apă. Este vorba însă doar de apa contorizată pentru că acelaşi raport menţionează că în peste jumătate din satele vrâncene nu există un sistem centralizat de alimentare cu apă. Gradul de racordare la reţelele de alimentare cu apă este de 86% în oraşe şi de 42% în mediul rural, respectiv un număr de 216.448 de vrânceni din populaţia de 389.769 de locuitori ai judeţului.
Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, filiala Vrancea, primarul Vasile Vatră, a arătat însă că aceasta este situaţia de pe hârtie pentru că realitatea este mai dură. În practică, gradul de racordare este mai mic de 30% în mediul rural. „Iar unde este apă nu este canalizare. Ar trebui să fie un termen limită, la fel ca la deşeuri“, a afirmat primarul din Gugeşti.
Ţinând cont de această realitate şi de prognoza meteo pentru lunile următoare, subprefectu