Autoritatea Sanitar-Veterinară a anunţat, miercuri, cum ar trebui hrănite animalele în timpul caniculei: o vacă de lapte trebuie să bea minim 38 de litri pe apă, un cal minim 20 de litri, o oaie şase litri, în timp ce un porc trebuie să bea minim patru litri de apă într-o zi toridă.
În plus, reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA) spun că fermierii trebuie să aibă în vedere şi asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a razelor ultraviolete nocive, asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi furaje corespunzătoare cantitativ (în funcţie de specie, talie şi stare fiziologică) şi calitativ (prospeţime, raport energetic etc.), verificarea bunei funcţionări a echipamentelor de adăpare, de furajare şi a sistemelor de ventilaţie etc.
De asemenea, în caz de caniculă, animalele folosite pentru tracţiune sau alte activităţi de povară nu vor fi exploatate în intervalul de timp 12.00 - 18.00, dacă temperatura exterioară, la umbră, depăşeşte 25 de grade Celsius.
Este important să se asigure, în cazul în care animalele sunt ţinute în afară, că există umbrare, precum şi jgheaburi de apă potabilă, iar dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, trebuie administrată apa manual în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare.
Fermierii care au animale în transhumanţă trebuie să fie ţinuţi la curent cu avertizările meteorologice
Administraţiile locale, pe teritoriul cărora există animale în transhumanţă, trebuie să cunoască situaţia reală şi să informeze deţinătorii de animale despre fenomenele prognozate. Consiliile locale şi fermierii trebuie să se asigure că există posibilităţi de colectare şi neutralizare a deşeurilor animaliere şi să asigure locuri pentru retragerea animalelor în cazuri excepţionale.
În