O declaraţie în acest sens a fost adoptată, ieri, la Bucureşti, de Comisia Comună pentru integrare europeană între Parlamentul României şi Legislativul Moldovei. A fost atât de puţin mediatizată, în cât se poate vorbi deja de “acord secret”.
Potrivit actului, comisia îşi propune realizarea mai multor obiective în domeniile enumerate. Acestea au fost stabilite în baza tendinţei de „consolidare a relaţiilor speciale dintre cele două ţări şi a dimensiunii europene a cooperării bilaterale”, se menţionează în declaraţie. În lista obiectivelor elaborate de Comisie este inclusă implementarea unui program guvernamental comun privind educaţia în cele două state şi schimbul de experienţă. Cooperarea în domeniul audiovizual şi cel al tehnologiilor informaţionale va fi sincronizată cu promovarea schimbului cultural. În domeniul economic, Comisia îşi propune să sporească volumul investiţiilor bilaterale prin instituirea unui forum economic România – Republica Moldova pentru încurajarea mediului de afaceri.
Declaraţia a fost semnată, din partea R. Moldova, de către deputatul Ana Guţu, co-preşedintele Comisiei, iar din partea Parlamentului României, de către senatorul Florin Constantinescu. Comisia Comună pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova şi-a desfăşurat lucrările la Bucureşti, în perioada 18-19 iunie 2013. Obiectivul acesteia este de a sprijini cooperarea parlamentară în contextul realizării obiectivului de integrare europeană a Republicii Moldova prin transferul expertizei şi a bunelor practici. In perioada 18-19 iunie, la Bucureşti s-a desfăşurat cea de-a 2-a Reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană între Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, transmite Moldpres.
Din componenţa delegaţiei parlamentare a Republicii Moldova au făcut parte Ana Guţu, copreşedinte al Comisiei Comu