Decizia CCR adoptata miercuri, de acceptare a scaderii pragului de prezenta si de validare a referendumului cu conditia ca prevederea sa se aplice la un an de la intrarea in vigoare a legii, a dat peste cap strategia USL. Nu si pe a PDL.
Secretarul executiv Radu Carp, profesor de drept constitutional, a declarat pentru Ziare.com ca decizia CCR nu trebuie sa surprinda deloc, deoarece ea tine cont de recomandarile Comisiei de la Venetia.
"Este o chestiune care a fost prima data subliniata de catre Emil Boc, inca din luna martie, dar cei care au initiat procesul de revizuire a Constitutiei nu au vrut sa tina cont (...) Curtea Constitutionala nu a facut decat sa transpuna niste recomandari care au fost facute cu privire la cazul Romaniei. Si in raportul Comisiei de la Venetia din 15 decembrie anul trecut, cerut de Guvernul Ponta, erau mentionate tot aceste doua conditii", a explicat Radu Carp, referindu-se la faptul ca pragul poate fi coborat, dar nu cu mai putin de un an pana la organizarea referendumului.
Intrebat ce crede ca se va intampla cu revizuirea Constitutiei, in conditiile in care va fi necesara o prezenta de 50% plus 1 la referendum, iar liderii USL recunosc la unison ca va fi extrem de dificil de realizat, prof. Radu Carp a replicat: "Decizia in momentul de fata apartine celor care au initiat procesul de revizuire, este responsabilitatea lor integrala in a hotari ce urmeaza".
"In Parlament exista o majoritate covarsitoare, dar am vazut ca exista disensiuni intre PSD si PNL. PSD ar vrea sa organizeze referendumul anul acesta, sub imperiul cvorumului de 50% plus 1, PNL este tentat mai degraba sa mearga pe un cvorum redus si sa organizeze referendumul anul viitor.
Decizia apartine in exclusivitate majoritatii guvernamentale. Asta in conditiile in care va putea sa existe o decizie coerenta, pentru ca as