Gheorghe Cojocaru: „O societate care nu pune preţ pe adevărul istoric riscă să-l repete la infinit.”
Vineri este 28 iunie, o dată cu multe conotatii istorice pentru Moldova. Este data la care, în 1940, Basarabia de atunci si Bucovina intrau in componenţa Uniunii Sovietice. Despre acest moment a stat de vorba Vasile Botnaru cu istoricul si analistul politic de la Chisinau, Gheorghe Cojocaru.
Gheorghe Cojocaru: „Ceea ce s-a întâmplat, la 28 iunie 1940, între Prut şi Nistru, era, după cum bine se ştie, interpretat în istoriografia sovietică ca „un act de dreptate istorică”, ca reunire cu marea patrie sovietică a unor vechi teritorii româneşti, ca Basarabia şi Nordul Bucovinei, declarate sfidător, prin nota ultimativă a lui Molotov, teritorii cu o populaţie majoritară ucraineană. Ecoul acestor interpretări eronate şi abuzive se aude şi astăzi în Republica Moldova, stând la baza unor demersuri de natură propagandistică, manipulatorii şi nostalgice, care nu au cum contribui la depăşirea moştenirii istorice lăsate de fostul regim sovietic.”
Europa Liberă: Vorbiţi despre interpretări eronate care rezonează, după decenii. De ce nu se face lumină, ca toată lumea să realizeze ce s-a întâmplat, în realitate, atunci?
x Gheorghe Cojocaru: „Din punct de vedere istoriografic, astăzi vechea abordare triumfalistă găseşte un refugiu doar în mediul unor oameni care preferă să rămână în captivitatea trecutului totalitar şi care, speculând cu dificultăţile prezentului, zugrăvesc în culori roze epoca sovietică. Prin urmare, dacă, din punct de vedere ştiinţific, lucrurile sunt clare, actul din 28 iunie 1940 fiind un act de dezmembrare a Românei şi de ocupare militară şi politică a Basarabiei, Nordului Bucovinei şi Ţinutului Herţa de către Uniunea Sovietică, din punct de vedere social, din punctul de vedere al raportării oamenilor la această rea