Cel mai recent scandal, pornit din America, de la fostul angajat al CIA, Edward Snowden, care a dezvăluit modul secret de operare al Agenţiei pentru Securitatea Naţională (NSA), a scos la iveală adevărul despre un întreg sistem informatic prin care oricine ar putea afla orice despre oricine.
Scandalul legat de Edward Snowden depăşeşte graniţele SUA, după cum a dezvăluit informaticianul care a lucrat pentru CIA, chiar în sistemul de spionaj electronic la nivel internaţional. Guvernul SUA nu s-a rezumat doar la spionajul electronic intern, ci a adunat informaţii din oricare parte a globului. De aici, se pot desprinde câteva concluzii legate de cele mai populare surse prin intermediul cărora ne-am putea expune “în văzul tuturor”.
Facebook ştie şi ce cumperi
Cea mai extinsă reţea de socializare a cumpărat, în 2012, de la compania Datalogix, date despre 70 de milioane de gospodării individuale. În februarie, Facebook însăşi recunoştea ceea ce mulţi utilizatori ai reţelei începuseră să afle, şi anume faptul că a făcut acest lucru pentru a cunoaşte mai bine preferinţele consumatorilor. Astfel, aceste date erau mult mai folositoare pentru îmbunătăţirea viitoarele reclamele publicitare care vizau exact ceea ce consumatorii ar fi vrut să achiziţioneze.
Reţeaua Facebook îţi dezvăluie personalitatea
Un studiu al Universităţii Cambridge arăta, în martie, cât de uşor poate cineva să îşi dea seama de felul tău de-a fi, de la aspectul fizic, dezvăluit prin fotografiile personale postate pe reţea, până la cele mai mici preferinţe şi obiceiuri, gusturi, orientare sexuală, politică, religie. Iar dacă nu eşti convins de asta, poţi consulta site-ul youarewhatyoulike.com, recomandat de autorii studiului.
Companiile de publicitate te spionează pe Twitter
Nu doar reţeaua Facebook e mană cerească de secrete, ci şi Twitter, care are propria versiune