Elevii de clasa a VIII-a au trecut ieri prin ultimele emoţii ale evaluării naţionale, susţinând proba scrisă la matematică. La ieşirea din săli, aceştia au declarat că subiectele au fost mai uşoare decât se aşteptau.
La nivelul judeţului Dolj, Evaluarea Naţională la matematică a fost susţinută de 5.120 de candidaţi. „216 candidaţi din cei 5.336 de înscrişi au lipsit la această ultimă probă. Ei vor pierde şi dreptul de a participa la prima etapă de repartizare computerizată. În rest, nu au fost incidente. Nu am avut nici un elev eliminat“, a precizat inspectorul şcolar general adjunct, Luminiţa Popescu. Evaluarea a fost aşteptată cu emoţii de toţi candidaţii, care la finalul probei au ieşit exclamând că subiectele au fost neaşteptat de uşoare. „A fost mult mai uşor decât la simulare“, a precizat Ionele Florian. Au fost chiar candidaţi care au soluţionat totul în doar câteva minute. „Am rezolvat totul în 30 de minute şi am stat o oră degeaba în sală. Mă întrebau profesorii dacă mai am nevoie de vreo ciornă, ceva. Am spus că nu“, a declarat Andreea Stoenică, candidată de la Colegiul Naţional „Elena Cuza“ din Craiova.
Ce au avut de rezolvat?
Candidaţii au avut de efectuat subiectele de pe varianta 3, elaborate de Ministerul Educaţiei Naţionale.
La primul subiect, au fost şase întrebări. Printre altele li se cerea rezultatul operaţiilor 4x4+10; cât este numărul „a“ dacă a/6=5/2; cât este perimetrul unui pătrat şi volumul unui cub cu laturi date. La acelaşi subiect, li s-a cerut să interpreteze datele dintr-un tabel cu notele unui examen.
Al doilea subiect a avut ca primă cerinţă desenarea unei piramide triunghiulare regulate, după care elevii trebuia să rezolve o problemă de aritmetică: „Ana şi Bogdan au împreună şapte mere, Ana şi Călin au împreună opt mere. Câte mere are Ana, ştiind că toţi trei au împreună 12 mere?“.
Tot la al doil