Inegalabilul Ghețar Scărișoara ofera în continuare teme deosebite de cercetare. De curând s-a efectuat o cercetare reprezentând dozarea radonului, un element radioactiv ce se găsește în această peșteră și s-au instalat diverși senzori pentru dozarea radonului. Aceasta este o substanță gazoasă frecvent întâlnită în peșteri, dar care, într-o concentrație ridicată poate să aibă efecte catastrofale, cum ar fi cancerul de plămâni, în special pentru persoane care petrec multe ore în interiorul peșterii.
Președinte Asociației Speologige Sfinx, dr. Christian Ciubotărescu, ne-a transmis un comunicat de presă și fotografii, despre cercetările ce au loc în această perioadă în peștera scărișoara.
Vă prezentăm comunicatul:
Dificultatea realizării de cercetări în rezervațiile Ghețarului Scărișoara, constă în faptul ca ele se află la peste 60 m adâncime. Accesul se face numai pe coardă și cu mult efort fizic. Asociația Speologică Sfinx a oferit sprijin tehnic pentru acces în Rezervația Mare a acestei peșteri.
„Peșterile reprezintă un teren extraordinar de cercetare. De curând între Facultatea de Biologie și Geologie și Facultatea de Știința și Ingineria Mediului a Universității Babeș Bolyai a început o colaborare care vizează studiul concentrațiilor de Radon în câteva peșteri din România. Radonul este un element radioactiv care se formează prin dezintegrarea radioactivă a elementelor din seria Uraniului, elemente care se găsesc din belșug în rocile vulcanice în primul rând, roci care apar în zonele cu peșteri, în jurul peșterilor, la adâncime, iar pe rețeaua de fisuri, radonul care este un gaz incolor, inodor, se ridica și în spațiile închise se acumulează.
Ca urmare, pentru speologi care intră și ies nu este un mare pericol, însa acolo unde avem de a face cu peșteri turistice, unde personalul administrativ, ghizii și alții care intră și petrec mai mul