Peste 3 milioane de vieţi sunt salvate an de an în lume de medici cu ajutorul vaccinurilor, arată statisticile. Pentru a reduce riscul efectelor adverse, progresele medicale permit imunizarea împotriva unui număr mare de boli printr-o singură injecţie. Un nou vaccin oferă protecţie pentru şase afecţiuni grave printr-o înţepătură.
În curând, pe piaţa din România va fi disponibil un nou vaccin, Hexacima, care oferă protecţie împotriva a şase boli: difteria, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, Haemophilus influenzae tip B şi hepatita B. Acesta a primit la începutul anului aprobarea Agenţiei Europene a Medicamentelor, dovedindu-şi eficienţa şi numărul redus de efecte adverse în cadrul studiilor realizate de-a lungul a peste 10 ani de dezvoltare.
În ţara noastră există deja un vaccin hexavalent, Infanrix Hexa, care a fost inclus la finalul anului trecut în Programul Naţional de Imunizare. Noul vaccin, Hexacima, se deosebeşte de acesta prin faptul că este singurul vaccin combinat complet lichid. Prin urmare, el nu necesită reconstituire de către medici. „Astfel, sunt evitate posibilele erori de administrare, care mai au loc din când în când în cazul serurilor care trebuie reconstituite şi care, din această cauză, se pot şi contamina“, a explicat prof. dr. Markus Rose, şeful Departamentului de Infecţii Pediatrice din cadrul Spitalului Universitar „Goethe“ din Frankfurt, cu ocazia evenimentului „Innovation in Immunisation“, organizat la Lyon (Franţa) de compania Sanofi Pasteur.
Difteria şi poliomielita
Deşi mulţi dintre noi nu au întâlnit niciun caz de difterie sau de poliomielită în toată viaţa lor, focare ale acestor boli există încă în Europa. De exemplu, în cazul poliomielitei, în perioada războiului din Kosovo, imunizarea a fost întreruptă, iar populaţia albaneză a fost luată cu asalt de această boală. 16 copii au murit de poliomielită în ac