Plenul Camerei Deputaților a votat, marți, o serie de modificări ale OUG nr.77/2009, privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, potrivit cărora toate cluburile de poker din România vor trebui să plătească taxe la bugetul de stat de sute de mii de lei anual.
Noile modificări ale legii spun că, pentru a funcționa legal, toate cluburile de poker vor trebui să obțină licență de la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, pentru care vor trebui să plătească 50.000 de lei pe an, indiferent de câte locații are firma respectivă. Ulterior, cluburile vor plăti lunar o taxă aferentă autorizației de 25.000 de lei pentru fiecare locație, ceea ce înseamnă că fiecare club va trebui să plătească la bugetul de stat 300.000 de lei anual. O altă prevedere importantă se referă la numărul de mese dintr-un club: cele din București vor trebui să funcționeze cu minimum 10 mese, iar cele din provincie, cu minimum cinci. După ce vor obține toate licențele și autorizațiile, fiecare club de poker va trebui să funcționeze exact după regulile unui cazino: vor trebui să aibă serviciu de recepție, adică toți jucătorii vor prezenta buletinul la intrare, vor fi fotografiați și vor fi introduși într-o bază de date; fiecare masă de poker va trebui să fie dotată cu camere de luat vederi, ale căror înregistrări vor fi păstrate cel puțin 30 de zile.
“Până acum cluburile funcționau la “gri”. Acum vor trebui să intre în legalitate”
În momentul de față, în România funcționează în jur de 140 de cluburi de poker. 22 dintre acestea funcționează în Capitală, restul, în provincie. “Până acum, cluburile de poker funcționau la “gri”, adică funcționau pe lângă o Federație Sportivă de Poker și încercau să ocolească plata concretă a taxelor și impozitelor către stat. Prin votarea acestor modificări, jocul de poker a intrat în legalitate, din punct de vedere al impozitării.