Un proiect dintr-un complex de inițiative ale Moscovei în vederea contracarării influenței unei UE în plină criză. Rusia, Bielorusia și Kazahstanul au semnat, în toamna trecută, acordul de creare a "Uniunii Euroasiatice", scopul fiind de a atrage în ea cât mai multe foste republici sovietice.
Aceste initiative de regrupare a fostelor republici sovietice sint vechi. Așa a fost și "Comunitatea Statelor Independente" (CSI) a lui Ielțîn, omul care de altfel a declanșat dezmembrarea URSS-ului.
Actualul proiect al Uniunii Euroasiatice este însă prezentat ca fiind similar celui care a dus la crearea Uniunii Europene. El se înscrie într-un complex de inițiative ale Moscovei în vederea contracarării influenței unei UE în plină criză.
Ofensiva rusă mai are ca motor și resentimentul personal al lui Putin în urma anchetei deschise în toamna trecută de Comisia Europeană împotriva trustului rusesc Gazprom pentru încălcarea regulilor concurentei in UE.
Comisia Europeană caută de atunci sa ajungă la un acord amiabil cu Gazprom pentru a evita tensiunile politice si înrăutățirea situației.
Pasul înapoi al Comisiei a venit după ce Putin, care are legături strânse cu Gazprom, a dat semne ca ia întreaga afacere foarte personal si a semnat un decret prin care le interzice companiilor rusesti sa permită accesul unor părți străine la contabilitatea si arhivele lor.
Putin a spus deja ca negocierea unui tratat între Rusia si UE e conditionata de acceptarea „Spatiului Economic Comun“ pe care Rusia îl formeaza cu Kazahstanul si Bielorusia, ceea ce ar echivala cu acceptarea existentei formale a Uniunii Euroasiatice.
Pentru Moldova, renunțarea la aspirațiile europene și indreptarea spre "Uniunea Euroasiatică" ar fi insa mai degrabă negative.
Sigur, statisticile empirice spun ca numărul moldovenilor car