In laboratoarele USL se lucreaza intens la o strategie noua, in urma deciziei CCR in privinta referendumului. Dar, se pare, separat, nu impreuna.
La PSD, Liviu Dragnea nu vrea sa renunte inca la ideea unui referendum in aceasta toamna, pentru ca de adoptarea noii legi fundamentale depinde si soarta proiectului pe care-l moseste de luni de zile si de care a facut tot ce a putut sa-si lege numele, adica regionalizarea.
E drept ca aventura verii trecute a aratat ce greu e sa aduci la vot jumatate din electorat chiar si atunci cand e vorba despre o lupta foarte pasionala. Cu toti mortii din morminte si toate satele fara gara devenite puncte de maxima atractie turistica si tot n-a iesit cvorumul.
Dar, la disperare, Liviu Dragnea se gandeste probabil, ca in doua trei-zile de referendum, poate-l trece, cu chiu, cu vai, la limita. Presedintele executiv al PSD si vicepremier este dispus la o sfortare, pentru ca are mare nevoie ca acest prim proiect al sau la nivel national sa fie un succes care sa-l legitimieze pentru marile lui ambitii.
Socoteala e simpla. Daca referendumul nu se tine, regionalizarea nu are nicio sansa, daca se tine, capata una, la fel de fragila ca aceea de validare a referendumului, dar mai mare decat zero totusi. Si apoi marele risc in caz de esec nu este al PSD si al lui Liviu Dragnea, ci al lui Crin Antonescu, parintele revizuirii Constitutiei.
Este exact motivul pentru care liberalii se gandesc sa faca pasul inapoi. Crin Antonescu a anuntat deja ca este probabila amanarea referendumului pentru Constitutie pana in toamna anului viitor, adica pana la prezidentiale.
In felul acesta, gandeste probabil domnia sa, ii tine in sah si pe social-democrati, impiedica evacuarea PNL de la guvernare si isi conserva calitatea de candidat USL, pentru ca PSD trebuie sa mentina majoritatea de doua t