Consilierii generali ai Capitalei au aprobat cu majoritate, în şedinţa de vineri, alocarea a 700.000 de lei pentru începerea producţiei de vaccin antituberculos (BCG) la Institutul Cantacuzino. Aprobarea alocării sumei nu afectează echilibrul bugetar, suma fiind inclusă în bugetul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB).
„În anul 2009 Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie Cantacuzino a încetat producţia de vaccinuri, întrucât dotarea, organizarea şi desfăşurarea producţiei nu corespundeau normelor internaţionale şi naţionale în materie, ceea ce a determinat recurgerea la importuri, cu costuri suplimentare şi discontinuităţi în aprovizionare”, se menţionează în proiectul de hotărâre.
Reprezentanţii Institutului Cantacuzino au solicitat, printr-o scrisoare din 17 iunie, sprijin financiar pentru reluarea producţiei de vaccin. „Vaccinul BCG este unul dintre cele mai răspândite vaccinuri în întreaga lume, fiind administrat la aproximativ 80% din nou- născuţii şi sugarii din ţările care au în programul naţional inclusă vaccinarea antituberculoasă. Comparativ cu ratele medii înregistrate în Europa, România are mortalitatea de 7,8 la suta de mii (n.r. de cazuri de tuberculoză) faţă de 0,73 în Europa. Având în vedere cele de mai sus şi luând în considerare următoarele argumente, se impune reluarea producăţiei de vaccin BCG de către INCDMI Cantacuzino: România este o ţară în curs de dezvoltare cu grupe de persoane defavorizate (condiţii necorespunzătoare de locuit sau fără adăpost, inclusiv copii, hrană insuficientă, şomaj, persoane în vârstă cu venituri mici, bolnavi cu infecţii latente etc); se înregistrează încă grupuri seminomade sau nomade; există încă o incidenţă relativ crescută a infecţiei HIV care poate afecta infecţia tuberculoasă; există înregistrări de imigraţie şi emigraţie; con