Parlamentul bulgar şi-a desfăşurat joi sesiunea, în pofida unei noi tentative de blocare a lucrărilor parlamentare de către manifestanţi, şi a nominalizat doi vicepremieri.
Daniela Boheva (fără apartenenţă politică), directoare în ultimii zece ani a departamentului de relaţii externe al Băncii centrale bulgare, a fost numită vicepremier responsabil de economie, fără a obţine portofoliu ministerial.
Ministrul de Interne Ţvetlin Iovcev (fără apartenenţă politică) a fost de asemenea numit vicepremier pentru afaceri interne şi securitate.
Aproximativ 500 de manifestanţi aflaţi în faţa Parlamentului au încercat să blocheze pentru a doua zi consecutiv accesul deputaţilor în clădire, aruncând cu roşii şi castraveţi şi solicitând în continuare demisia guvernului prim-ministrului Plamen Oreşarski.
O manifestaţie similară a împiedicat cu o zi înainte desfăşurarea sesiunii Parlamentului prin lipsă de cvorum şi a crescut presiunea asupra şefului guvernului, confruntat cu o mişcare de protest de la 14 iunie.
Socialiştii, principala susţinere a guvernului lui Oreşarski, au evocat posibilitatea unei disoluţii a Parlamentului dacă munca deputaţilor nu se poate desfăşura normal.
Valul de proteste zilnice la Sofia şi în alte mari oraşe ale Bulgariei - după o primă serie de manifestaţii uneori violente iarna trecută - au fost declanşate de nominalizarea la 14 iunie la conducerea Agenţiei de securitate naţională (DANS) a unui deputat controversat, Delian Peevski. Acest magnat de presă în vârstă de 32 de ani, cu legături la o bancă puternică, este suspectat de activităţi ilicite de către opinia publică.
Protestele s-au extins apoi asupra întregii clase politice, acuzată că s-a lăsat coruptă de mediul de afaceri.
Parlamentul bulgar şi-a desfăşurat joi sesiunea, în pofida unei noi tentative de blocare a lucrărilor parlamentare de către man