În fiecare an, pe 28 iunie se celebrează Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei (WHepD), eveniment la nivel global care focalizează asupra factorilor de risc, prevenției și controlului hepatitelor virale. Campania din 2013 subliniază faptul că hepatita rămâne, în mare măsură, subestimată ca amenințare la adresa sănătății publice. Derulată sub sloganul „Hepatita prezintă potențial letal: să o cunoaștem, să ne protejăm, să o combatem”, WHepD 2013 are ca temă "Hepatitele virale: de la cunoaştere la acţiune", având ca scop trecerea de la conștientizare la angajament și acțiune fermă împotriva epidemiei ascunse a hepatitelor virale (HV).
Pe plan naţional, obiectivele WHepD ţintesc creşterea conştientizării populaţiei privind igiena stilului de viaţă ca factor major de protecţie împotriva hepatitelor virale, cu atenţie specială pentru educarea tineretului în privinţa practicilor sexuale mai sigure; menţinerea vigilenţei în privinţa acoperirii vaccinale anti-HepB 3, în special în mediul rural şi în comunităţile defavorizate; păstrarea şi sporirea vigilenţei la recoltarea de sânge pentru transfuzii şi manipularea produselor din sânge în mediul spitalicesc.
Pe glob, aproximativ 500 de milioane de persoane sunt infectate cronic cu virusul hepatitei B sau cu virusul hepatitei C, în timp ce aproape un milion de oameni mor anual (2,7% din totalul deceselor) din cauze legate de hepatita virală, cel mai frecvent prin boli de ficat, inclusiv cancer la ficat. În Europa, prevalenţa HVA (hepatita virală tip A) a scăzut cu o treime între 2006-2010; între 2007-2010 prevalenţa HVB a fost staţionară, în timp ce prevalenţa HVC a crescut în 2008-2009, scăzând apoi uşor în 2010.
Situaţia din România
Conform datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj, în România se înregistra în 2010 o prevalenţă HVA care ne plasa pe locul tre