Președintele Obama a spus că întreg continentul african a făcut progrese „umitoare” înspre guvernări democratice, acordând mențiuni speciale unor țări ca Ghana și Coasta de Fildeș.
La aproape patru secole după ce africanii au început să fie trimiși peste ocean ca sclavi, primul președinte cu rădăcini afro-americane al Statelor Unite, Barack Obama, și-a început primul turneu diplomatic în Africa, având ca destinații Senegal, Africa de Sud și Tanzania.
Ieri, în prima etapă a turneului său african, președintele Barack Obama și-a dus familia în vizită la Casa Sclavilor, o fortăreață construită spre sfârșitul secolului XVIII pe insula Goree, din largul coastei Senegalului ca punct de tranzit pentru africanii duși în sclavie peste ocean. Casa Sclavilor este astăzi muzeu.
Ceva mai înainte, la o conferință de presă în compania președintelui Senegalului, Macky Sall, Obama a lăudat țara vest-africană pentru stabilitatea ei, dând-o ca exemplu pentru alte state de pe continent. Obama a observat printre altele că Senegalul nu avut în istoria sa nici o lovitură de stat militară, că a organizat mereu alegeri libere și corecte și că transferurile de putere au avut loc în mod pașnic.
Președintele Obama a mai spus că întreg continentul african a făcut progrese „umitoare” înspre guvernări democratice, acordând mențiuni speciale unor țări ca Ghana și Coasta de Fildeș.
Înaintea turneului african al lui Obama, analiștii politici au anticipat că una din misiunile sale cele mai dificile va fi de a promova drepturile minorităților sexuale pe continentul unde aceste drepturi sunt cel mai puțin respectate. În câteva țări africane homosexualitatea se pedepsește cu închisoarea, iar în Uganda parlamentul dezbate o lege care ar putea impune chiar pedeapsa cu moartea.
Obama, care a așezat drepturile gay-ilor printre prioritățil