Mii de hectare din judeţele Timiş şi Caraş-severin sunt cultivate cu viţă de vie, iar o parte dintre vinurile produse aici sunt apreciate de degustători din toată lumea.
Organizaţia Somelierilor din România 2011 descrie zona Banatului drept cea mai restrânsă regiune viticolă din România, situată în partea de sud-vest a ţării, arealul său geografic întinzându-se pe teritoriul administrativ a numai două judeţe: Timiş şi Caraş Severin. "Dacă până în anul 1995 în plantaţii era frecvent întâlnit sortimentul interbelic reprezentat de soiurile Creaţă de Banat, Majarcă albă, Iordană, Cadarcă şi Steinschiller, noile tendinţe ale pieţei au făcut ca sortimentul să sufere modificări importante. În prezent regiunea viticolă a Banatului este specializată în producerea vinurilor albe şi roşii, seci sau demiseci, de calitate superioară", mai spune descrierea OSR 2011.
Primele menţiuni despre cultura viţei de vie în zona Banatului aparţin perioadei Imperiului Roman, secolul al III-lea. Sunt însă şi legende mai vechi, care spun că pe aceste meleaguri s-a născut şi a copilărit Bachus, zeul vinului la daci, adoptat apoi de greci ca Bachus-Dyonisos, şi de romani ca Bachus.
Cel mai cunoscut "brand" dat acestui domeniu de zona de vest a ţării este cu siguranţă vinul de Recaş. Cel mai vechi document scris despre viile Recaşului este datat 11 noiembrie 1447, fiind un act prin care Mihail de Ciorna, Banul Severinului, cumpăra viile de la Ioan şi Ecaterina Magyar, pentru 32 de florini ungureşti de aur, conform istoricului de pe recaswine.ro. Din 1772 şi până în 1786, în regiune au emigrat, de bună voie sau din cauza săraciei, un număr impresionant de şvabi, locuitori din Bavaria, din zona Ulm, zonă în care se vorbea dialectul Schwaben. De altfel, la Recaş a şi apărut seria "Schwaben Wein", un tribut adus populaţiei de etnie germană care a trăit în această zonă t