Interpol a anunţat joi că a confiscat aproximativ zece milioane de doze de medicamente contrafăcute şi potenţial mortale, în cadrul unei vaste operaţiuni simultane în 99 de ţări care a vizat site-urile de Internet ce vând medicamente.
"Cantităţile confiscate sunt în creştere cu peste 100 la sută în raport cu operaţiunea precedentă din 2012", a comentat pentru AFP Aline Plançon, directoarea adjunctă a programului privind criminalitatea farmaceutică pentru organizaţia de cooperare poliţienească ce îşi are sediul la Lyon, în centrul Franţei.
Potrivit unei evaluări a Interpol, medicamentele confiscate reprezintă o valoare de 41 de milioane de dolari.
Într-o săptămână, în perioada 18-25 iunie, au fost controlate peste 17.000 de site-uri de Internet care vindeau medicamente, iar 9.610 au fost închise. Cincizeci şi opt de persoane au fost arestate și milioane de medicamente contrafăcute.
"Din ce în ce mai multe medicamente sunt vândute pe Internet şi îşi găsesc din ce în ce mai mulţi cumpărători", potrivit lui Aline Plançon, care aminteşte pericolul medicamentelor "false", al căror principiu activ sau doză ar putea fi modificate. Potrivit OMS, 50 la sută dintre medicamentele vândute pe Internet ar fi contrafăcute au fost confiscate.
"Autorităţile colaborează din ce în ce mai bine între ele, există o proactivitate crescândă", a comentat Aline Plançon pentru a explica rezultatele bune ale operaţiunii.
Interpol a mizat, de asemenea, pe "efectul surprizei" în acest an, deoarece această operaţiune avea loc în mod obişnuit la sfârşitul verii.
Chiar dacă organizaţia este conştientă că a "golit oceanul cu linguriţa", Aline Plançon subliniază că aceste acţiuni "au permis studierea fluxurilor de finanţare a site-urilor criminale organizate şi destructurarea unor reţele".
Interpol intervine, de asemenea, pentru prevenirea cumpărării de medi