TIMIȘOARA. Nu sunt o victimă! A trebui să opresc alăptarea de pe o zi pe alta! Nu am mai putut avea grijă de bebelușul meu!-sunt mărturiile femeilor care se luptă cu boala. Un diagnostic crunt – cancerul la sân – schimbă total viața unei femeii. Descoperit din întâmplare, cu cât mai repede cu atât mai bine, boala ajunge să îți domine viața, să fie dușmanul cu care lupți ani de zile. Pentru a stopa acest flagel, dar și pentru a fi diagnosticat cât mai repede, medicii oncologi din Timiș au pornit, din nou, la drum pentru a face cunoscute simptomele acestei boli, cum trebuie să acționeze femeile, ce analize de prevenție pot face pentru a descoperi din timp cancerul și pentru a-l trata. Adriana Pârvulescu, medic primar oncolog la Spitalul Clinic Municipal din Timișoara participă la campania de comunicarea și consiliere pentru alegeri informate la tratamentul cancerului de sân Rămîi tu insuți!, campanie care își propune să aducă în față nevoia de prevenție și pentru a încuraja femeile să se prezinte la controale la medicul specialist.
Până în 2030 se estimează ca se va ajunge la 13,1 milioane de decese pe an. Cel mai diagnosticat cancer la femei, al doilea ca mortalitate, după cancerul de col uterin.
Incidența bolii a crescut foarte multe în România, la fel și mortalitatea. În anul 2012 doar în județul Timiș au fost identificate 191 cazuri noi diagnosticate și 114 de decese din cauza acestui tip de cancer. În acest an, până în luna mai au fost diagnosticate 71 de cazuri noi, din care 51 de decese în acest an. Medicii vorbesc despre cele mai importante metode de prevenție, cele mai importante sunt autoexaminarea sânilor, mamografia și evident consultul medicului specialist. Semnul specific care apare în 80% din cazuri este apariția unui nodul, care poate fi însoțit de secreții, de modificarea pielii. În cazul metastazei pot să apară și alte simptome