Moment istoric în genetica mondială: guvernul britanic se pregăteşte să supună aprobării Parlamentului un proiect de lege care să permită modificarea ADN-ului embrionului uman, astfel încât anumite boli ereditare să fie eradicate. Astfel, se preconizează, conform Daily Mail, că, până în 2015, în Marea Britanie s-ar putea naşte primul copil cu trei părinţi.
Controversatul proiect genetic a primit recent undă verde din partea autorităţilor britanice. Tehnicile prevăd înlocuirea unor porţiuni de ADN defect din ovulul mamei cu ADN mitocondrial extras din ovulul unei alte femei. Ulterior, acest nou "pachet genetic" este fecundat in vitro. Practic, nou-născutul va avea două mame şi un tată.
Guvernul britanic a anunţat că este dispus să acorde mamelor care suferă de boli ereditare foarte grave şansa de a avea copii sănătoşi. Marea controversă este dacă, odată deschisă această posibilitate, nu se va ajunge la copii "fabricaţi" genetic, astfel încât să moştenească trăsături pe care părinţii naturali nu le au. "Este un moment de cotitură în etica fertilizării in vitro", spun criticii, citaţi de Daily Mail.
Însă expertul guvernamental Dame Sally Davies a declarat că modificările nu vor viza ADN-ul fundamental al mamei, cum ar fi trăsăturile feţei sau culoarea ochilor: "Sunt proceduri care ar putea opri aceste boli ereditare, aducând speranţa pentru multe familii care doresc copii care să nu moştenească afecţiuni grave ale părinţilor".
Daily Mail mai notează că se aşteaptă ca, în 2015, să se nască între cinci şi zece copii sănătoşi, care au material genetic de la trei părinţi, fiecare. În Regatul Unit, unul din 6.500 de nou-născuţi este afectat de o boală genetică gravă: afecţiuni ale auzului, vederii, inimii, plămânilor, ficatului etc.
U Moment istoric în genetica mondială: guvernul britanic se pregă