Mii de români au descoperit o şmecherie prin care nu mai plătesc timbrul de mediu în momentul în care îşi înmatriculează maşina. Şoferii evită să plătească astfel mii de euro prin partaj.
Mai multe mii de români au învăţat cum să fenteze actul legislativ adoptat de Guvernul României, la începutul acestui an: Ordonanţa de Urgenţă 9/2013 privind timbrul de mediu. În noua legislaţie a timbrului de mediu, Guvernul a strecurat la articolul 8 şi autoturismele care provin din partaj printre cazurile de scutire de la plata timbrului de mediu, scrie evz.ro. În unele judeţe din ţară, precum Cluj, Tulcea şi Maramureş, au fost deja înmatriculate astfel mii de maşini.
“În ultima lună am avut peste 800 de persoane care au cerut această scutire pentru maşina din partaj. Clar că la mijloc este o şmecherie, dar noi suntem obligaţi să înmatriculăm aceste maşini. Valoarea acestor autoturisme începe de la 300 de euro şi ajunge la mii de euro. Prin această metodă, sume mari de bani nu ajung la bugetul de stat”, a declarat comisarul-şef Florin Sironca, şeful Serviciului de Înmatriculări Maramureş.
Spre exemplu pentru un BMW 320 D, cu o capacitate cilindrică de 1951 cmc, din anul 1998, timbrul de mediu este de 2.858 lei. Dacă declari BMW-ul ca provenind din partaj, nu mai plăteşti aceşti bani.
“Un anume autoturism este cumpărat din Germania şi apoi vândut în România la doi proprietari, pe baza unui simplu act de mână. Apoi, cei doi se prezintă în faţa unui notar şi solicită partajarea bunului comun, în favoarea unuia dintre ei, adică a adevăratului proprietar. Cu actul notarial din care rezultă partajul, omul se prezintă la Serviciul de Înmatriculări. Eu cred că dacă vorbim despre un partaj, atunci acesta să fie unul legal, să fie stabilit clar modul în care s-a dobândit proprietatea autoturismului de către proprietarii care solicită partajul”, a explicat comisaru