Până acum, nu ai pus în funcţiune aparatul de aer condiţionat ca să economiseşti la factura de energie? Vara se anunţă în continuare caniculară, aşa că va trebui să-l foloseşti. Dar mai înainte curăţă temeinic şi aparatul, şi casa. În caz că deja ai dat drumul la aer, tot nu e târziu pentru curăţenia generală, care îţi păzeşte sănătatea.
În manualul de utilizare al aparatului de aer condiţionat se recomandă ca înainte de a-l repune în funcţiune, de la un an la altul, să apelezi la un service autorizat, pentru o revizie amănunţită. Dacă nu ai apucat însă să faci acest lucru şi nu mai suporţi căldura din casă, curăţă şi verifică singur(ă) cele două unităţi (cea interioară şi cea exterioară).
Şi ca să nu inhalezi praful şi germenii din aerul din casă, fă o curăţenie temeinică. Deschide larg ferestrele, ca să se aerisească toată casa. Aspiră bine covoarele, şterge parchetul, pereţii şi praful de pe mobile, insistând pe plafonul şifonierelor şi al altor piese de mobilier înalte, unde ajungi mai rar; praful depus acolo este primul pe care îl va pune în circulaţie fluxul de aer condiţionat! Filtrele nu se usucă la soare!
Scoate filtrele de aer ale aparatului şi scutură-le uşor. Foloseşte aspiratorul pentru a îndepărta praful sau spală-le în apă rece (apa mai caldă de 40 de grade le poate deforma). La nevoie, curăţă-le uşor cu o perie moale.
Şterge-le cu o lavetă sau lasă-le să se usuce într-un loc umbros; nu la soare sau lângă altă sursă de căldură, care poate deforma, la rândul ei, filtrul.
Şterge unitatea interioară şi pe cea exterioară cu o cârpă moale, uscată sau doar uşor umezită (nu folosi apă, fiindcă există riscul de electrocutare). Nu folosi substanţe care pot strica aparatul: solvenţi chimici, insecticide, spray-uri inflamabile, agenţi abrazivi. Şterge la fel şi ştecherul - praful acumulat pe el, în lunile în care nu ai folosit climatizare