Dacă nu, vă propunem aici 18 modalităţi de a adormi uşor şi profund seara, şi de a vă trezi dimineaţa, proaspeţi şi în formă maximă
O treime dintre femei şi un sfert dintre bărbaţi au probleme cu somnul
Somnul îndestulător are o însemnătate vitală pentru corpul nostru, la fel ca şi respiraţia. În cursul nopţii, întregul organism se regenerează, sunt combătute infecţiile, creierul nostru prelucrează impresiile adunate peste zi. Nenumărate studii confirmă acest adevăr: cine doarme suficient arată bine, e mai echilibrat, ia mai prompt decizii, are un sistem imunitar mai puternic, iar metabolismul îi funcţionează mai corect. "Somnul este indispensabil pentru o viaţă sănătoasă", subliniază specialiştii.
E cu atât mai îngrijorător faptul că o treime dintre femei şi un sfert dintre bărbaţi au probleme cu somnul. Principala cauză o reprezintă stresul profesional, urmat de dificultăţile familiale şi necazurile cu sănătatea. Când e vorba doar de o perioadă limitată de stres, vă puteţi ajuta cu somnifere. "Pentru a evita dependenţa, tabletele n-ar trebui luate mai mult de patru săptămâni", avertizează medicii. Dacă problemele persistă, e cazul să le luaţi în serios şi să căutaţi cauzele. Căci, pe termen lung, lipsa de somn slăbeşte sistemul imunitar, face să crească tensiunea arterială şi poate declanşa chiar o depresie. Studiile dovedesc că persoanele care dorm în mod obişnuit mai puţin de şase ore pe noapte prezintă un risc de infarct mai mare cu 48% şi sunt mai expuse la diabetul de tip 2.
Dificultăţi de adormire
Vă oferim mai jos o sumă de sfaturi, cu convingerea că ele vă vor ajuta să redobândiţi un somn plăcut şi odihnitor. Experimentaţi-le şi alegeţi ceea ce socotiţi că vi se potriveşte.
1. Faceţi sport
Cei care fac sport cu regularitate dorm mai bine - aceasta este concluzia unui studiu efe