Majorările ar trebui să se facă în funcţie de creşterea economică şi venitul populaţiei, iar metrul cub de gaz să aibă un preţ real, nu unul dictat de marile companii.
Potrivit calendarului de liberalizare a pieţei de gaze, asumat prin acordul cu Fondul Monetar Internaţional, preţul la gazele destinate consumatorilor industriali va înregistra o creştere până în 1 octombrie 2014 de 160%. Pentru consumatorii casnici de gaze, calendarul prevede ca, la 1 iulie, preţul să crească cu 8%, respectiv cu 2%, de la 1 octombrie, iar în 2014, cu alte 7 procente, iar până în 2018 să se aplice alte majorări, astfel că peste 5 ani, preţul va fi de 50 de ori mai mare decât în prezent.
Vicepreşedintele PPDD Braşov, Dumitru Buţan (foto), este de părere că acest angajament poate fi renegociat, astfel încât creşterea preţului la gaze să se facă în funcţie de situaţia economică a ţării. „Grecia, Irlanda sau Portugalia s-au angajat la nişte împrumuturi, dar din cauza crizei nu au mai putut respecta angajamentele, însă acestea au fost renegociate şi chiar au fost iertate de unele datorii. Guvernul trebuie să renegocieze calendarul de liberalizare a preţului la gaze, astfel ca atunci când avem o creştere economică şi ne apropiem de veniturile Germaniei, să majorăm şi noi preţurile. Poporul nu poate plăti acum aceşti bani”, a explicat Buţan.
Acesta este de părere că guvernanţii nu trebuie să îşi paseze reciproc vina pentru semnarea acestui acord de majorare a preţurilor la gaze, ci să pună piciorul în prag la Comisia Europeană pentru a cere cât mai repede această ajustare a majorărilor. „Trebuie făcută o medie a veniturilor populaţiei, societăţilor şi apoi să stabilim un preţ real pentru gaz. Utilităţile sunt de tip monopol şi suntem captivi la o singură reţea, nu putem spune că dacă scumpeşte francezul gazul, mergem la rus sau la german, fiindcă există o singură con