Un deputat de care n-am auzit pana acum, de la PSD, altfel partid de stanga, orientat catre statul modern, laic, a gasit cum sa iasa in evidenta. A propus o noua zi libera, de Sf. Nicolae. Pe 30 decembrie, romanii chefuiesc sub patronajul Sfantului Andrei, merg pe 1 sa manance fasole la cazan, gatita de Ontanu si pe 6, cu ajutorul sansei, care face vreo punte in calendar, isi amintesc sa se intoarca la serviciu, pentru a inchide luna, pe 20, cand incep sarbatorile de Craciun.
Masura propusa de PSD, la nici un an de cand un deputat PDL ”oferea” o zi libera fiecarui roman care isi serbeaza onomastica, are oarece impact economic. Productia in decembrie scade cu 4%, daca nu se lucreaza jumatate de luna, intr-o tara care rade, canta si danseaza cand INS anunta ca am iesit din recesiune, cu un 0,3% din PIB, pe plus.
In dezbaterea parlamentara despre zilele libere s-a spus ca suntem, ca de obicei, pe ultimele locuri: nici macar sarbatori legale nu am avea in Romania…Ma mir. In 1997, am fost de Anul Nou la Viena. Pe 31 se lucra, pe 1 ianuarie a fost liber, de Sf. Silvester, dar pe 2 lumea era la serviciu. Va sa zica, in ultimul deceniu al secolului, ii bateam pe austrieci fara rusine: aveam doua zile libere, pe 1 si 2 ianuarie.La PIB-ul lor, austriecii si-or fi permis acum sa stea mai mult pe acasa, daca asa zice Parlamentul Romaniei.
Pe de alta parte, concediile romanilor sunt scurte: chiar daca pe hartie sunt trecute zeci de zile, oamenii obisnuiti fug de Sf. Maria, plus doua week-enduri la mare, ori prind un sejur scurt, de 5 zile, la Varna. Nu conteaza, insa, unde se duc: la mamaia de la tara sau la Mamaia lui Mazare. In firmele private s-ar putea planifica plecarile in vacante astfel incat productia sa nu inceteze. Concediile nu fragmenteaza activitatea institutiilor publice sau a bancilor, nu blocheaza activitatea economica, asa cum o fac zilele lib