Ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, a declarat astăzi la Cluj că singura soluţie de finanţare pentru continuarea Autostrăzii Transilvania, în viitorul apropiat, este concesiunea către un investitor privat.
Asta însă ar însemna plata unei taxe de către toţi cei care folosesc autostrada. Şova a precizat că după 2018 se poate vorbi şi de accesarea de fonduri europene pentru tronsoanele rămase de construit. Ministrul a discutat cu autorităţile locale şi judeţene despre implicarea acestora în cofinanţarea proiectului.
Ministrul Marilor Proiecte s-a întâlnit la CLuj cu preşedinţii de consilii judeţene şi prefecţii din judeţele regiunii Nord-Vest pentru a discuta pe tema Autostrăzii Transilvania. Potrivit lui Dan Şova, aceasta nu mai poate fi continuată din fonduri de la buget şi nici din fonduri europene.
"Singura soluţie de finanţare este concesiunea", spune Şova.
În cazul unei concesiuni, maxim 49 la sută din finanţare sunt bani publici, iar restul fondurile unui investitor, care mai apoi îşi recuperează banii din taxele impuse pe autostradă. Potrivit lui Şova, în asigurarea procentului de 49 la sută se pot implica şi autorităţile locale.
Primarul clujului, Emil Boc, s-a arătat dispus că dea bani de la bugetul local. Vezi ce spune acesta, în materialul video
În timp ce ministrul spune că fondurile europene pentru Autostrada Transilvania pot fi accesate doar din 2018, fostul premier Emil Boc este de altă părere. "Guvernul pe care l-am reprezentat, prin Anca Boagiu, a reziliat cele 6 din 8 tronsoane, s-a deschis calea finanţării pe fonduri europene a autostrăzii Transilvania", spune el.
Dan Şova a precizat că mai întâi trebuie reînnoite studiile de trafic la Autostrada Transilvania, dar nu a putut estima un termen până la care s-ar putea semna contractul de concesiune.
Ministrul a menţionat că Autostrada Turda-Sebeş, ca