În locul lui Andrei Marga a fost numit Lilian Zamfiroiu, un figurant de la curtea lui Ion Iliescu, absolvent de filologie, fost responsabil cu presa la Ministerul educaţiei, apoi băgător de seamă la Ministerul de externe.
Alianţa guvernamentală a vindecat cu o lovitură de sabie criza care macină Institutul Cultural Român. O operaţie rapidă, fără anestezie care l-a amputat din nou pe Andrei Marga din instituţiile puterii, lăsându-l „fără coledzi”. În locul lui a fost numit, într-o succesiune firească de personaje tragicomice, Lilian Zamfiroiu, un figurant de la curtea lui Ion Iliescu, absolvent de filologie, fost responsabil cu presa la Ministerul educaţiei, apoi băgător de seamă la Ministerul de externe.
A luat, ca mai toţi, un doctorat la care nu s-a uitat încă nimeni să-l cerceteze câţi părinţi din flori are, publicând mai apoi o carte, pare-se acelaşi doctorat, coafat altfel. Nu se ştie ce-l califică la şefia Institutului. Poate ştatele vechi de activist în uniunea studenţilor comunişti. Sau poate că îndelunga activitate ca redactor şef la revista „Convingeri Comuniste”.
Odată cu numirea lui la conducere, traseul pe viitor al ICR-ului a devenit vertical, tras de acceleraţia gravitaţională în jos. Este o lecţie a firii că, moşit şi crescut de multe mame, copilul iese răzgâiat şi bolnăvicios. A fost soarta ICR-ului considerat, şi de unii, şi de alţii, un util instrument propagandistic, pe modelul Departamentului pentru românii din străinătate care funcţiona în perioada comunistă, să încerce să fidelizeze intelectuali şi tehnocraţi, înhămându-i la carul triumfal al puterii, oricare ar fi ea. Este şi un alt fel de a demonstra că fără un exorcism colectiv, fără lustrarea foştilor politruci şi fără condamnarea penală a comunismului nu ne putem vindeca de morbul totalitar, invulnerabil la discursurile publice şi la condamnările retorice. @N_