de Gh. DOBRIN
28 iunie 2013 22:11
0 vizualizari
A-A+ În fiecare an, pe 29 iunie, creştinătatea, indiferent de confesiune, îi prăznuieşte pe cei mai mari, mai cunoscuţi şi mai cinstiţi dintre apostoli, pe cei care L-au propovăduit pe Hristos iudeilor şi neamurilor, şi anume pe Sf. Apostoli Petru şi Pavel. Ei sunt cei doi mari corifei ai Apostolilor, care şi-au închinat viaţa propovăduirii "cu timp şi fără timp" a Evangheliei lui Hristos, fiind dascăli ai Adevărului Veşnic şi părinţi ai noştri spirituali. Totodată, sunt cei doi stâlpi de bază pe care se rezeamă Biserica lui Hristos, respectiv Petru "piatra credinţei", iar Pavel "lauda lumii".
Pentru viaţa lor curată, pusă în slujba Evangheliei şi, mai ales, prin moartea lor martirică la Roma, ei s-au învrednicit de cununa cea neveştejită a măririi sfinţeniei creştine.
Sf. Apostol Petru s-a învrednicit să fie chemat la apostolat de către Însuşi Mântuitorul Hristos. Era de profesie pescar şi se numea Simon, până când Iisus i-a schimbat acest nume în Chefa sau Petru (piatră): "Tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile Iadului nu o vor birui" (Mt 16, 18). El va face parte din grupul mai restrâns de ucenici ai Domnului care au participat la principalele evenimente din viaţa pământească a Mântuitorului şi a Bisericii primare. Astfel, a participat la Schimbare la faţă a Domnului, la învierea fiicei lui Iair, la Patimile Sale, a umblat pe apă ca pe uscat. De asemenea, după Înălţarea Domnului la cer şi Pogorârea Duhului Sfânt, Sf. Ap. Petru s-a remarcat la Cinzecime, când a vorbit în numele celorlalţi apostoli mulţimilor adunate la praznic şi care nu înţelegeau ce s-a întâmplat. A vindecat pe slăbănogul de la templu, l-a vindecat pe Enea din Lida şi a înviat-o pe tânăra Tavita. Tot el a propovăduit Evanghelia până în Babilon şi apoi până la Roma, Cetatea Eternă. De la e