Romania se afla pe locul 4 in topul tarilor din regiune care prezinta oportunitati pentru proiecte de investitii si infrastructura, dupa Rusia, Turcia si Polonia, se arata intr-un studiu realizat de PricewaterhouseCoopers.
In ciuda conditiilor economice dificile, 59% dintre managerii de proiecte de investitii din Europa Centrala si de Est se asteapta la o crestere a valorii acestor proiecte in urmatoarele 12 luni. Optimismul privind cheltuielile de investitii domina toate industriile, in special cea energetica, miniera si de utilitati, precum si sectorul de infrastructura de transport si logistica.
Cu toate acestea, exista si diferente notabile in regiune, conform rezultatelor primei editii a raportului PwC Delivering capital projects in CEE/CIS (Realizarea proiectelor de investitii in CEE/CIS).
Respondentii din Rusia si Polonia, tari in care se deruleaza proiecte majore de infrastructura, sunt cei mai optimisti, in timp ce omologii lor din Republica Ceha sau din Ungaria, care inca se confrunta cu impactul crizei economice, au asteptari mai temperate.
“Proiectele de investitii – incluzand fabrici, proprietati imobiliare si proiecte de infrastructura publica precum drumuri, cai ferate si centrale electrice – sunt principalii factori care sustin dezvoltarea economica, in special in piete emergente cum sunt cele din Europa Centrala si de Est si din Comunitatea Statelor Independente”, a declarat Dennis Nally, presedintele PricewaterhouseCoopers International Ltd.
Catre finantarea din sectorul privat
Dificultatile aparute pe pietele financiare din Zona Euro si introducerea unor reglementari mai stricte sub Basel II au condus la o reducere a finantarii traditionale (finantare publica si privata) pentru proiectele de investitii si de infrastructura.
Peste 61% dintre respondenti au resimtit i